Gottsunda kyrka

I utkanten av Uppsala stad hittar du Gottsunda. Gottsunda har en egen, väletablerad kyrka och begravningsplats vid namn Gottsunda kyrka, där avlidna tidigare boende i Gottsunda och områdena där i kring kan få en sista plats att vila på. Trots att kyrkan och dess kyrkogård ligger placerad en bit utanför Uppsala stad är den otroligt välgjord och fin, i en helt unik design!

Unik, häftig design

Det är ingen mindre än Carl Nyrén som har ritat konstruktionen till denna kyrka. Och bra blev det minst sagt, för idag anses denna rosa träkyrka ha en helt egen och unik stil. Den rosa, härliga färgen i kombination med kyrkans fina utsmyckningar – som konstnären Sven Ljungberg skapat – är Gottsunda kyrka idag en plats som lockar många blickar.

Den guldiga altartavlan

En specifik utsmyckning i Gottsunda kyrka som är speciellt intressant för många är den guldskimrande altartavlan, som konstnären Sven Ljungberg gjort likaså. Den guldskimrande altartavlan i mosaik, som består av ca 600 000 bitar, är ett helt unikt verk som väldigt många imponeras av. 

Trots att denna målning finns inne i kyrkan, och därmed inte påverkar gravplatserna, är det ett konstverk som bidrar till att hela känslan på platsen blir mer trivsam. Har du en nära anhörig som ligger begraven vid Gottsunda Kyrka kan du passa på att ta en titt på dessa fina tavlor och konstverk som kan bidra till att det hela känns något lättare.